یک طرح کاربردی: برنامه ریزی برای خواندن نماز قضا با طرح تقویم
سلام
مقدمه ی طرح:
یادمه یک استادی یک روز حرفی زدند که یک تذکر مفید بود برامون، ایشون گفتند: من تعجب می کنم کسی ادعا می کنه می خواد در این مسیر قدم برداره اما خیلی راحت می گه نماز قضا دارم!!!
منظورشون از این مسیر همون مسیری هست که به خاطر طی کردنش به این دنیا آمدیم؛ مسیر کامل شدن، خدایی شدن…
نمی دونم چرا خیلی هامون نسبت به نماز دقت لازم رو نداریم در حالیکه همه مون این حدیث مشهور را شنیده ایم که: اولين چيزي كه از عبد به حساب كشيده مي شود نماز است اگر قبول شود بقيه اعمالش مقبول است و اگر مردود گردد بقيه اعمالش نيز مرود است.
یعنی اگر نمازمون رو رد کنند دیگه خیلی دلمون خوش نکنیم به خیلی از خوبی ها قرض دادن ها ذکر گفتن ها زیارت رفتن ها و … ما حتی با سبک شمردن نماز امکان مورد شفاعت قرار گرفتن رو از خودمون می گیریم .
طرح تقویم
خب حالا مساله خواندن نمازهای قضا ست
نمی دونم برای شما هم پیش آمده چند بار تصمیم بگیرید نمازهای قضایتان را بخوانید دو سه روز هم خوانده اید یا حتی چند هفته بعد رها کرده اید؟ بعدا هم یادتان رفته چقدر خوانده اید عصبی هم شدید و کلا رهایش کرده اید؟
ما یک طرحی را اختراع کردیم! که خیلی راحت این مشکل را حل می کند و شامل سه مرحله است:
مرحله اول: نوشتن وصیت نامه
مثلا شما تصمیم گرفتید یک سال، دو سال، ده سال، بیست سال و… هرچقدر که وظیفه تان است، نماز قضا بخوانید. خب مدتش را که مشخص کردید آن را در یک وصیت نامه بنویسید وصیت نامه را جایی بگزارید که قبل از وقت لازمش کسی نبیند می توانید توی پاکت بگزارید و درش را هم بچسبانید . اصلا وصیت نامه نوشتن خیلی خوب است یکی از خوبی هایش این است که اگر دو دقیقه دیگر وقت ما در این دنیا تمام شد لااقل چیزی داریم نشان بدهیم بی اعتنا نبوده ایم به این مساله. ضمن اینکه شاید وارثان گرامی دلشان هم بسوزد و نماز قضا را بخوانند یا اگر اموالی داریم از آن برایمان کسی را اجیر کنند.
همین الان این کار را انجام بدید تنبلی نکنید قطعا شیطان مانع می شود شما تصمیمتان را عملی کنید.
مرحله دوم: تهیه تقویم
اگر برایتان امکان دارد یک تقویم جیبی تهیه کنید که مربوط به همین امسال باشد (نگید حالا کمتر از دوماه بیشتر نمانده) خب از همین امروز شروع کنید و تصمیم بگیرید هرکس بر اساس توان خودش مثلا یکی می گوید من می توانم روزی یک شبانه روز نماز بخوانم یکی می گوید من بیشتر از یک نماز نمی توانم به هر حال مثلا همین امروز 23 بهمن ماه شما دو رکعت نماز صبح قضا می خوانید جلوی تاریخ 23 بهمن بنویسید صبح اگر همین امروز یک شبانه روز نماز قضا را خواندید جلوی 23 بهمن بزرگ بنویسید 1 اگر نه، مثلا سه روز طول کشید تا یک شبانه روز بخوانید هروقت نماز قضای عشاء را خواندید همان موقع جلوی 23 بهمن بنویسید 1 و از فردای همان روز دوباره همین کار را تکرار کنید مثلا جلوی 26 بهمن بنویسید صبح ظهر عصر مغرب و عشاء و هروقت تکمیل شد دوباره بزرگ در همان خانه بنویسید 1
و همین طور تا آخر سال
ممکن است تا آخر سال یک ماه نماز قضا بخوانید یا پنج روز (هرکس بر حسب توانش که البته اولش کم است بعد زیاد می شود من در روزهای آخر روزی سه شبانه روز نماز قضا می خواندم)
روز اول سال بعد شما تعداد یک ها را می شمارید مثلا می شود 35 در انتهای تقویم سال جدید بنویسید سال 1391: 35 روز
بعد از روز اول سال جدید باز همین روش را ادامه دهید
مرحله سوم: کم کردن
هروقت تعداد روزها به یک عدد مشخص رسید مثلا شش ماه یا یک سال می توانید به وصیت نامه تان مراجعه کنید و همان تعداد مشخص را کم کنید مثلا اگر دو سال قرار گذاشته اید و حالا شش ماه نماز قضا خوانده اید آن دو سال را بکنید یک سال و نیم
و همین طور ادامه بدهید تا آن عدد صفر شود
یک راه میانبر معرکه: احتمالا در ابتدای طرح خیلی وسوسه می شوید که نماز قضا خواندن کار سختی هست، طبیعی هم هست یک نفر خیالش از بابت شما راحت بود حالا باید وسوسه کند دیگر و نماز را سخت جلوه دهد. یک مکان خوب برای نماز قضا خواندن مسجد است اگر برنامه ریزی کنیم چند دقیقه زودتر برای خواندن نماز به مسجد برویم هم از برکات نماز جماعت برخوردار می شویم هم در آن چند دقیقه زودتر به قرار روزانه مان با خدا می رسیم. پس بررسی کنید ببینید کدام نماز برایتان راحت تر است در مسجد خوانده شود سعی کنید آن نماز را حتما در مسجد بخوانید و آن چند دقیقه زودتر رفتن یا دیرتر آمدن را برای نماز قضا فراموش نکنید.
نکته1: معمولا دوستان می پرسند آیا می شود در نماز قضا فقط به واجبات اکتفا کرد؟ مثلا قنوت را نخواند یا اگر نظر مرجع تقلیدمان این است که می شود یک بار تسبیحات اربعه را خواند، یک بار بخوانیم؟ بله صحیح هم هست اما … اما … اما نکته ی مهم این است که هرگز چون نماز قضا هست آن را خیلی سریع و خدای نکرده بی دقت نخوانیم می توانیم به حداقل ها قناعت کنیم اما همان نماز را با همان حداقل ها کامل و صحیح بخوانیم و البته اگر حذفیاتمان کم باشد برکاتش بیشتر است ان شاء الله
نکته ی 2: حالا که قرار است نمازهای قضای گذشته را بخوانیم به هیچ وجه اجازه ندهید بر تعداد آن اضافه شود یعنی سعی کنیم دیگر نماز قضای جدید نداشته باشیم و اگر خدای نکرده این اتفاق افتاد اولویت اولمان خواندن همان نماز قضا باشد ( این نماز قضای جدید را در تقویم ننویسید که حسابتان قاطی شود) این مساله آنقدر مهم است که از نظر برخی مراجع می توانید موقع اذان اول نماز قضای آن روز را بخوانید بعد نماز واجبی که موقعش رسیده است.
این طرح زیبا رو به اطرافیان خود یاد بدهید امیدوارم برای افراد خیلی زیادی واسطه ی نور شوید
بعدا نوشت:
سوال پرسیدند: ببخشیدمن یه سوالی داشتم: اگه مثلا امروز27فروردین،2رکعت نمازصبح بخونمو جلوش تو تقویم بنویسم،فردا28ام ظهربخونم و جلوش بنویسم ظهر،پس فرد30ام عصر،31ام مغرب،یکم هم عشا، اونوقت این عدد1رو جلو27ام بنویسم؟ بعدش اگه دوباره همین روال رو تکرارکنم،یعنی 28ام صبح بخونم،جلوش که قبلانوشته بودم ظهر، ظهرو خط بزنم بنویسم صبح؟ و وقتی به عشا رسیدم،دوباره جلو28ام بنویسم1؟ روشش اینجوریه؟ یامن اشتباه متوجه شدم؟
پاسخ:
سلام
ممنون که سوال کردید شاید این قسمت رو خوب توضیح ندادیم
شما هر روزی اولین نماز رو شروع کردید مثلا روز 27 م همان روز باید تکمیل بشه و مهم نیست شما بقیه ی نمازهای قضای یک شبانه روز رو در چه روزهایی بخونید مثلا شما روز 27م نماز قضای صبح رو می خونید همانجا بنویسید صبح یا ص، بعد هر روزی که نماز قضای ظهر را خواندید در همان روز 27 م بنویسید ظهر یا ظ ، چون شما قراره نماز قضای آن روز را تکمیل کنید وقتی تا عشا را خواندید می تونید همه اش را پاک کنید و به جایش بنویسید 1 یک دایره هم دورش بکشید. حالا مثلا شده روز 29 م و شما م یخواهید یک شبانه روز نماز قضای جدید را شروع کنید وقتی نماز قضای صبح را می خوانیددر روز 29 م می نویسد صبح یا ص و به همان شکل قبل ادامه می دید
نمی دونم توضیحاتم رسا بود؟ اگر جایی نامفهوم بود بگید تا متوجه بشم و بهتر توضیحشو بنویسم
لینک مرتبط: راه های روشن و آسان قوی كردن ارتباط با خداوند