روحانیت و دفاع مقدس
زندگی نامه ی شهید محلاتی شهید در سال 1309 شمسی، در خانواده ای متدین و مذهبی در شهرستان محلات متولد شد و دروس مقدماتی را در همان شهر فرا گرفت و در سال 1324، وارد حوزه ی علمیه قم شد.
آشنایی و سكونت او در بیت مرحوم آیت الله العظمی حاج سید محمد تقی خوانساری - كه از عراق به ایران تبعید شده بود - موجب شد تا از همان ایام با مسایل سیاسی آشنا گردد. شهید محلاتی دروس حوزوی را درمحضر استادان و آیاتی هم چون بروجردی (قدس سره)، امام خمینی (قدس سره) و علامه طباطبایی (قدس سره) فرا گرفت. مدتی نیز نزد شهید صدوقی تلمّذ كرده بود.
سوابق مبارزاتی فعالیت های سیاسی شهید از سال 1326، به دنبال آشنایی با فداییان اسلام و مرحوم آیت الله كاشانی، آغاز گردید. خود در این باره چنین می گوید:
« در همان سال های اوّل در منزل آیت الله سید محمد تقی خوانساری با فداییان اسلام ارتباط پیدا كردم. فداییان اسلام از جمله مرحوم نواب صفوی و مریدان ایشان به منزل آقای خوانساری می آمدند و در آن جا ضمن آشنایی با ایشان شروع به همكاری با آنان كردم.»
وی در انتخابات دوره ی هفدهم مجلس شورای ملی، از طرف فداییان اسلام و آیت الله كاشانی مأمور شد تا به آذربایجان سفر كند و مردم را ترغیب نماید كه به نماینده های فداییان اسلام رأی دهند. بعد از كودتای ننگین 28 مرداد، به خاطر سخنرانی بسیار تند علیه كنسرسیوم نفت و كودتای شاه دستگیر و به مشهد تبعید گردید. بعد از آغاز نهضت امام (قدس سره) در سال 1341، فعالیت های شهید محلاتی بیشتر شد. مقام معظم رهبری در این باره می فرمایند:
شهید محلاتی از قبل هم با امام آشنایی داشتند و از شاگردان امام بودند. ما، در ماجراهای سال 41 و 42 كه امام مركز مبارزه بود و خانه امام كانون رفت و آمدها و الهام دهنده ی مبارزات مردم بود، مرحوم محلاتی را دیدیم و با ایشان آشنا شدیم.
مبارزات شهید تا پیروزی انقلاب ادامه - یافت - و بارها به زندان افتاد. در آستانه ی پیروزی از اعضای فعال كمیته استقبال امام بود و بعد از پیروزی، در كمیته ی مركزی به عنوان نماینده ی امام فعالیت داشتند و در اولین انتخابات مجلس به عنوان نماینده ی مردم محلات و دلیجان انتخاب شدند. در اوایل حضور در مجلس، طی حكمی از سوی امام (قدس سره) به عنوان نماینده ی ایشان در سپاه پاسداران منصوب گردید.
شهید در دوران دفاع مقدس نیز نقش ارزنده ای داشت و در شب های عملیات در سنگر فرماندهی حضور می یافت - و با سخنان حكیمانه ی خویش تردید و ابهام را تبدیل به قاطعیت، ایمان و اعتقاد می كرد. علاقه و عشق وافری به امام (قدس سره) داشت و در این مسیر بارها از تشخیص و منفعت و مصلحت خویش صرف نظر كرد و بنا به فرموده ی مقام معظم رهبری حتی حاضر بود در این مسیر از آبروی خویش بگذرد. او آن قدر به امام (قدس سره) علاقه داشت كه خانه ای در قم روبه روی منزل امام در محله یخچال قاضی فراهم كرد تا قرابت روحی را با قرب مكانی تقویت كند.
شهید در وصیت نامه اش علاقه خود را نسبت به امام (قدس سره) این گونه ابراز می كند:
«از معظم له امام (قدس سره) بخواهید برای آمرزش من دعای مخصوص نماید. من در این عالم به او عشق می ورزیدم و امر او را امر خدا و رسول صلی الله علیه و آله و سلم می دانستم. امید است ایشان هم بعد از این عالم و در پیشگاه خداوند شفاعت كند تا ان شاء الله در آن دار بقاء در كنار ایشان باشم.»
شهید محلاتی از دیدگاه مقام معظم رهبری(1)یك خصوصیت در مرحوم آقای محلاتی است كه آن خصوصیت برای عناصر انقلابی خیلی مهم است و آن خصلت سازش ناپذیری و مبارزه گری و غیرت دینی و آمادگی برای فداكاری و تلاش است. همه كس حاضر نیست راحتی و زندگی آرام خودش را به خاطر هدف ها و آرمان هایی كه باید برای آن ها مبارزه كرد، تهدید كند. ایشان از جمله افرادی بود كه به راحتی زندگی را، آسایش را، در آمد را، عنوان را كه این آخری به نظر من از همه مهم تر است، نثار مبارزه می كرد و حتی حاضر بود یك جایی از آبروی خودش مایه بگذارد، از حیثیت و عنوان خودش مایه بگذارد.
و در جای دیگری می فرمایند:(2)
… از خصوصیات دیگر شهید محلاتی، عشق و ارادت وافر به امام بود. به قدری به امام علاقه و اعتماد به نظرات امام داشت كه هر موقع امام یك چیزی را بیان می كردند، مثل یك امر تعبدی، برایش لازم الاجرا بود، چه روزی كه امام حكم داده بودند كه باید این كار بشود چه آن روزی كه حكم نداده بودند، ایشان می فهمیدند كه تمایل امام به این است… اعتماد و ارادت ایشان به امام به نظر من یكی از عوامل خستگی ناپذیری ایشان بود…
پی نوشت ها:
1. مجله پیام انقلاب، شماره 208، 8/.1/1366، ص 18.
2. ره یافتگان وصال، دی ماه 1373، حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه ص 26.